کارشناس مردم شناسی اداره کل میراثفرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: دومین غذای محلی مردمان شهرستان کبودرآهنگ بعد از عیران شوربا با نام آش غازیاغی در فهرست ناملموس کشور ثبت ملی شده است.
به گزارش ندای غرب، کارشناس مردمشناسی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان درباره گیاهان کوهی در فصل بهار گفت: در این روزهای بهاری و دلپذیر، زنان، مردان و حتی کودکان در هر کوه و دشت هر کدام با عشق و علاقه با کیسه ای به دست در پی چیدن و جمع کردن گیاهان کوهی خود رو هستند.
فریبا نعمتی افزود: دامنه های الوند همدان و طبیعت روستاهای این استان هر کدام با داشتن گونه های گیاهی که خواص خوراکی، طبی و سنتی دارند مردم را به سوی خود فرا می خوانند.
وی خاطرنشان کرد: آش غازیاغی و ورکواز که به ثبت ملی هم رسیده از جمله آش هایی است که با گیاهان کوهی به همین نام طبخ می شود و مورد استفاده مردم قرار می گیرد.
نعمتی افزود: دومین غذای محلی مردمان شهرستان کبودرآهنگ بعد از عیران شوربا با نام آش غازیاغی در فهرست ناملموس کشور ثبت ملی شده است.
وی اظهار کرد: نتایج تحقیقات بدست آمده از باورهای مردم کبودرآهنگ بیانگر این مطلب است که مردمان این شهرستان گیاه غازیاغی را از روش های پرکاربرد در درمان بسیاری از بیماری ها دانسته و با استفاده این گیاه در غذاهای محلی از محتویات و خواص درمانی آن بهره مند می شده اند.
این کارشناس مردم شناسی همدان گفت: مردم کبودرآهنگ از سالیان متمادی در فصل رویش گیاه غازیاغی که از اوایل فروردین در مزارع و دشتستان های این شهرستان رشد می کند به چیدن این گیاه اقدام کرده و به روش های مختلف از این گیاه استفاده می کنند.
نعمتی با بیان اینکه آش های دیگر در این استان ثبت ملی شده است افزود: عیران شوربا کبودرآهنگ، آش چغندر در علی آباد ملایر، آش آلو و آش رونونی حیدره قاضی خان، آش بادمجان نهاوند، ترش ملایر، خیار اسدآباد، ورکواز نهاوند و سماق تویسرکان ثبت ملی شده است.
وی خاطر نشان کرد: پرونده ثبت چند نوع آش و غذا نیز برای ثبت ملی آماده شده است.
وی از برگزاری جشنواره آش غازیاغی در کبودرآهنگ خبر داد و افزود: شناخت، حفظ و ترویج میراث ناملموس در قالب آئینها، آداب و رسوم و مهارتهای مختلف زندگی و انتقال آن به نسلهای آینده باید در سرلوحه برنامهها قرار گیرد که در این راستا جشنواره آش های مختلف به تناسب برگزار می شود.
نعمتی با بیان اینکه پاسداشت آداب و رسوم وظیفه آحاد مردم است ابراز امیدواری کرد: با مستندسازی و ثبت آثار گامی مؤثر در راستای صیانت از میراث فرهنگی ارزشمند کشور برداشته شود.
کارشناس مردمشناسی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان گفت: همچنین برخی از زنان این سبزی ها را خشک کرده و یا در داخل فریزر برای استفاده در فصل زمستان نگهداری می کنند که البته استفاده تازه از این سبزی ها خواص بیشتری دارد.
نعمتی تاکید کرد: مردم برای استفاده از این گیاهان کوهی برای درمان از نظر کارشناسان هم استفاده کنند.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.